Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM18.00
Sejarah Khalifah Rasulullah
Price RM18.00
Product SKU 9789675137075
Brand PTS Publishing
Reward Points 18
Availability 3
Quantity
Description

Sejarah Khalifah Rasulullah - Kulit lembut


Penulis: Amin Qudah
ISBN: 9789675137075
Penerbit: PTS Publishing House
Tahun: 2009
Bahasa: Melayu
Muka Surat: 136
Berat: 210 g

 

Bagaimana pergolakan yang berlaku dalam masyarakat Islam menimbulkan kekeliruan dan fitnah dalam pemilihan pemimpin? Siapakah yang bertanggungjawab memilih pemimpin? Siapa pula yang digelar 'Khalifah Rasyidin'? Adakah pemilihan pemimpin mengikut citarasa masyarakat ataupun dinilai berdasarkan sistem Islam yang unggul?

 

Kepemimpinan dilihat sebagai perkara yang penting dalam Islam. Ia adalah salah satu aspek yang perlu dititikberatkan oleh masyarakat Islam. Ini kerana, pemimpin adalah orang yang bertanggungjawab membawa hala tuju Islam dan kemajuan serta perkembangannya. Jatuh bangun Islam terletak pada pemimpin. Sorotan sejarah Islam memperlihatkan ketokohan kepemimpinana sahabat-sahabat Rasulullah sebagai pengganti beliau dalam mengembangkan ajaran Islam hingga ke hari ini.

 

Melalui buku ini, kita dapat mengenal pasti sorotan dan kronologi peristiwa-peristiwa penting yang terjadi selepas Rasulullah meninggal dunia. Selain itu, buku ini juga dapat membuka mata masyarakat bagi memahami kedudukan kepemimpinan dalam Islam dan sejarah tercetusnya isu kepemimpinan dalam Islam.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More