Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM38.00
Seruan Untuk Bercucuk Tanam
Price RM38.00
Product SKU 9789672422372
Brand Halaqah Muamalah
Reward Points 38
Points Needed 7600
Availability 14
Quantity
Description
Highlight

[1]

Buku Seruan untuk Bercucuk Tanam ialah sebuah buku ringkas mengenai seruan dan galakan untuk bercucuk tanam sebagai satu tuntutan agama.

Seruan Untuk Bercucuk Tanam (Terjemahan Faḍl al-Ḥiraf wa al-Zar‘ wa Tawābi‘ih, Imām al-Ḥubayshī) - Kulit lembut

 

Pengarang: Imām al-Ḥubayshī

Penterjemah: Sarif Hidayatullah & Rizky Febrian

Penerbit: Rihla & Halaqah Muamalah

ISBN: 978-967-2422-37-2

Cetakan: Pertama

Bil. m.s.: xiii + 184 hlm.

 

SINOPSIS BUKU

 

Buku Seruan untuk Bercucuk Tanam ialah sebuah buku ringkas mengenai seruan dan galakan untuk bercucuk tanam sebagaimana yang dinyatakan di dalam al-Qur’an, Hadith-Hadith Nabi SAW, kehidupan para Sahabat dan para Awliya’.

 

Buku ini dibahagikan kepada tiga bab utama. Bab pertama ialah ‘seruan untuk berkemahiran’, bab kedua ialah ‘seruan untuk bercucuk tanam’, dan bab terakhir ialah ‘galakan mencari harta dunia seperlunya’. Adapun tajuk utama buku ini diambil daripada nama tajuk bab kedua, kerana hampir keseluruhan isi buku ini menyeru para pembaca supaya menggiatkan diri dalam kegiatan mengusahakan tanah dengan bertani dan berkebun, manakala bab pertama dan ketiga ialah tema sisipan supaya para pembaca menyedari kepentingan untuk menjadi pakar di dalam sesuatu bidang, di samping mengingatkan para pembaca supaya jangan menjadikan dunia sebagai matlamat utama di sebalik kerjaya mereka, akan tetapi menjadikan dunia hanyalah sekadar tempat persinggahan sementara untuk mengumpul bekalan menuju ke Akhirat sana.

 

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More