Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
Fret Not. Our Preferred courier Partner is Poslaju | Usah Risau, kurier pilihan kami adalah Poslaju
RM37.00
Isu-Isu Terpilih Sejarah Alam Melayu
Price RM37.00
Product SKU 9789675457579
Brand Penerbit UTHM
Reward Points 37
Points Needed 7400
Availability Out Of Stock
Description

Isu-Isu Terpilih Sejarah Alam Melayu - Kulit lembut

Pengarang: Ishak Saat, Adnan Jusoh
Penerbit: Penerbit UTHM
ISBN: 9789675457579
Tahun: 2013
Bil Muka surat: 296
Berat: 448g


Buku sejarah tentang Isu-isu Terpilih Dalam Alam Melayu, Sumbangsih kepada Profesor Madya Dr Haji Ahmad Jelani bin Halimi disusun dan digarapkan bagi mengenang jasa dan sumbangan tokoh ini dalam perkembangan bidang sejarah Malaysia. Beliau sudah berkecimpung dalam pendidikan khususnya dalam bidang sejarah melebihi 30 tahun telah banyak menghasilkan buku ilmiah dan juga melahirkan graduan sejarah yang bertebaran di serata dunia Melayu. 

Dalam buku ini pelbagai tema dan persoalan yang berkisar tentang Sejarah Alam Melayu dikumpulkan agar menjadi sebuah catatan sejarah bangsa Melayu. Melalui buku ini pelbagai persoalan bangsa Melayu diutarakan agar dapat dijadikan teladan dan pengajaran kepada orang Melayu. Sesuai dengan ciri sejarah yang mengandungi unsur-unsur pengajaran dan teladan. 

Dengan mengutarakan tema sejarah tradisi bangsa Melayu sehinggalah kepada isu dan persoalan kontemporari atau semasa, khususnya yang membicarakan tentang alam Melayu. Dewasa ini persoalan bangsa Melayu mula menjadi bualan hangat dan juga sejarah bangsa Melayu mula ditafsirkan mengikut aliran tertentu sehingga membuatkan pelbagai pihak mula mempersoalkan tentang isu-isu sensitif bangsa Melayu seperti Ketuanan Melayu, hak istimewa bangsa Melayu, kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, kedudukan agama Islam dan pelbagai lagi persoalan yang dirumitkan serta dikaburkan. Maka buku ini dihasilkan bagi menjawab persoalan-persoalan tersebut agar masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum atau masyarakat majmuk mengetahui dan memahami sejarah alam Melayu yang bersifat sejagat. Bangsa Melayu yang dilihat sebagai sebuah bangsa kecil sedangkan bangsa Melayu sepatutnya dilihat dari sudut Nusantara bukan Tanah Melayu semata-mata. Sesuai dengan konsep Son of The Soil iaitu peribumi asal bangsa Melayu ialah di alam Melayu yang merangkumi Kepulauan Melayu atau Nusantara.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More