Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM22.00
Teromba Hubungan dengan Pendidikan Kesusasteraan
Price RM22.00
Product SKU 9789831954126
Brand Karisma Publications
Availability 2
Quantity
Description

Teromba: Hubungan dengan Pendidikan Kesusasteraan


Pengarang: Mohd Rosli Saludin
Penerbit: Karisma Publications Sdn Bhd

Format: Kulit lembut
Tahun: 2009
Bahasa: Melayu
Halaman: 210
Berat:  304 g

 

Pada era globalisasi kini kita ketandusan guru-guru sastera yang berkarisma, kreatif dan mempunyai banyak idea untuk menarik perhatian pelajar apabila mengajar. Mereka kebanyakannya telah diasuh dengan kaedah yang tradisi iaitu bercakap, menyalin nota, membuat latihan, menyuruh pelajar deklamasi puisi, berlakon, hasilkan puisi, cerpen dan novel. Tetapi pada hakikatnya tiada model yang konkrit daripada guru tersebut.

 

Buku yang bertajuk Teromba: Hubungan dengan Pendidikan Kesusasteraan ini adalah tulisan yang boleh membantu guru-guru untuk mencari jawapan permasalah yang ditimbulkan di atas. Tulisan dalam buku ini semuanya adalah berdasarkan pengalaman pengarang sendiri sebagai pensyarah, guru, aktivis, penasihat dan pengamalnya. Ia bukanlah andaian kerana apa yang dipaparkan adalah berdasarkan pengalaman yang telah ditempih, dirasai dan dilihat di depan mata sendiri.

Author

Dato' Dr. Mohd Rosli Saludin telah dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Beliau mendapat pendidikan awal di Kuala Pilah sebelum melanjutkan pelajaran di Maktab Perguruan Kinta, Ipoh dan kemudian meneruskan pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera. Beliau turut memiliki Diploma Pendidikan dan Diploma Psikologi Kaunseling UKM dari UKM. Pada tahun 1998, beliau memperoleh ijazah sarjana sastera di UKM, dan memperoleh ijazah Doktor Falsafah di Universiti Malaya (UM) dalam bidang Komunikasi Tradisional Melayu pada 2004. Beliau pernah menjawat Ketua Jabatan di Jabatan Kesusasteraan Melayu di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim.

 

Beliau berpengalaman mementaskan beberapa buah drama seperti 'Sirih Bertepuk Pinang Menari' dan kumpulan drama KOMSAS untuk rujukan sekolah seluruh Malaysia. Beliau turut berlakon dalam beberapa drama pentas seperti 'Petua Perkahwinan' (arahan Rahman Shaari) dan 'Berjinjang Naik Bertangga Turun' (arahan Aminah Rafoor).

 

Beliau pernah terlibat menulis beberapa buah buku, drama, teater, cerita lisan, teromba, ungkapan Melayu, dan lain-lain. Antara buku yang pernah dihasilkan ialah Anjung Teromba, Naning Luak Terbilang, Puisi Melayu Tradisional, Seni Berpuisi, Hari-hari Mendatang Adat Perpatih, Nilai-nilai Islam dalam Teromba, Mencari Pengertian Teromba, Guru Bersahsiah Unggul dan Nilai Pendidikan dalam Cerita Lisan Melayu.

Review

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More