Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
Ilmu Tatabahasa Arab di Alam Melayu: Kemunculan dan Perkembangan
RM50.00
Ilmu Tatabahasa Arab di Alam Melayu: Kemunculan dan Perkembangan
Price RM50.00
Product SKU 9789674882709
Brand Penerbit UM
Size (L x W x H) 20 cm x 15 cm x 1 cm
Availability 1
Quantity
Description

Ilmu Tatabahasa Arab di Alam Melayu: Kemunculan dan Perkembangan

 

Penulis/Penterjemah/Penyunting: Amer Hudhaifah Hamzah
ISBN: 9789674882709
Penerbit: Penerbit Universiti Malaya
Tahun: 2023
Bahasa: Melayu
Muka Surat: 140
Berat: 259 g

 

Ilmu tatabahasa Arab dianggarkan telah diajarsejak abad ke-15 di Alam Melayu. Tradisi pengajian ini berkembang pesat hingga tersebar ke pulau-pulau utama Nusantara. Setelah beberapa abad konvensi ini berterusan, menggunakan rujukan dan kaedah-kaedah tertentu, maka lahirlah sebilangan ilmuwan Melayu yang mampu berkarya dalam bidang tatabahasa pada abad ke-19.

 

Terdapat dua kaedah penerapan ilmu tatabahasa Arab dalam kalangan bangsa Melayu. Pertama: Dengan menghasilkan tulisan bermutu bagi memudahkan pelajar Melayu mempelajarinya. Gerakan ini terjadi di kota Makkah, dengan ulama-ulama Melayu, seperti Nawawi Banten dan Ahmad al-Fatani bergiat aktif dalam bidang pendidikan Islam. Kedua: Dengan menjadikan ilmu tatabahasa Arab sebagai asas kebangkitan budaya persuratan Melayu menerusi pembinaan teori tatabahasa Melayu berdasarkan teori tatabahasa Arab seperti yang dapat dilihat pada sebilangan karya Raja Ali Haji.

 

Terokai sejarah tatabahasa Arab di Alam Melayu dan fahami bagaimana buku ini membina naratif berdasarkan sumber-sumber sejarah dan sastera yang autentik. Buku ini mempunyai tahap keaslian dapatan yang tinggi bagi memberi perspektif baharu tentang hubungan erat antara bahasa Melayu dengan bahasa Arab, bukan hanya pada kata pinjaman dan istilah agama, malah juga pada aspek binaan teori tatabahasa Melayu abad ke-19.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More