SELAMAT HARI MERDEKA KE-64 BUAT RAKYAT MALAYSIA! KAMI BEROPERASI PADA 31 OGOS 2021 KECUALI PENGEPOSAN PESANAN ATAS TALIAN.
Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
Our Courier Partner -> West Malaysia: J&T Express | East Malaysia: Poslaju/J&T Express | International Shipping: DHL E-Commerce/Express
RM25.00
Teromba dalam Puisi Melayu Tradisional
Price RM25.00
Product SKU 9789831954133
Brand Karisma Publications
Reward Points 25
Points Needed 5000
Availability 2
Quantity
Description

Teromba dalam Puisi Melayu Tradisional


Pengarang: Mohd Rosli Saludin
Penerbit: Karisma Publications Sdn Bhd

Format: Kulit lembut
Tahun: 2009
Bahasa: Melayu
Halaman: 330
Berat:  446 g

 

 

Author

Dato' Dr. Mohd Rosli Saludin telah dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Beliau mendapat pendidikan awal di Kuala Pilah sebelum melanjutkan pelajaran di Maktab Perguruan Kinta, Ipoh dan kemudian meneruskan pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera. Beliau turut memiliki Diploma Pendidikan dan Diploma Psikologi Kaunseling UKM dari UKM. Pada tahun 1998, beliau memperoleh ijazah sarjana sastera di UKM, dan memperoleh ijazah Doktor Falsafah di Universiti Malaya (UM) dalam bidang Komunikasi Tradisional Melayu pada 2004. Beliau pernah menjawat Ketua Jabatan di Jabatan Kesusasteraan Melayu di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim.

 

Beliau berpengalaman mementaskan beberapa buah drama seperti 'Sirih Bertepuk Pinang Menari' dan kumpulan drama KOMSAS untuk rujukan sekolah seluruh Malaysia. Beliau turut berlakon dalam beberapa drama pentas seperti 'Petua Perkahwinan' (arahan Rahman Shaari) dan 'Berjinjang Naik Bertangga Turun' (arahan Aminah Rafoor).

 

Beliau pernah terlibat menulis beberapa buah buku, drama, teater, cerita lisan, teromba, ungkapan Melayu, dan lain-lain. Antara buku yang pernah dihasilkan ialah Anjung Teromba, Naning Luak Terbilang, Puisi Melayu Tradisional, Seni Berpuisi, Hari-hari Mendatang Adat Perpatih, Nilai-nilai Islam dalam Teromba, Mencari Pengertian Teromba, Guru Bersahsiah Unggul dan Nilai Pendidikan dalam Cerita Lisan Melayu.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More