SELAMAT HARI MERDEKA KE-64 BUAT RAKYAT MALAYSIA! KAMI BEROPERASI PADA 31 OGOS 2021 KECUALI PENGEPOSAN PESANAN ATAS TALIAN.
Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
Our Courier Partner -> West Malaysia: J&T Express | East Malaysia: Poslaju/J&T Express | International Shipping: DHL E-Commerce/Express
RM15.00
Terjemahan Hadith Riwayat Imam Syafie - Jilid 2
Price RM15.00
Product SKU 9789830463841
Brand Darul Nu'man
Reward Points 15
Points Needed 3000
Availability 5
Quantity
Description

Terjemahan Hadith Riwayat Imam Syafie - Jilid 2  - Kulit Lembut


Penulis: Drs M Thalib
ISBN: 9789830463841
Penerbit: Darul Nu'man
Tahun: 2006
Bahasa: Melayu
Muka Surat: 356
Berat: 428g

 

Imam Syafi'e dikenali sebagai pengasas mazhab Syafi'e yang menjadi anutan di beberapa negara tanah Arab dan Asia Tenggara bahkan negara-negara Islam lain di seluruh dunia. Imam Syafi'e  seorang yang luas pengalaman dan budi pekertinya, sehingga kebolehan dalam usia remajanya telah dikagumi para ulama.

 

Imam Syafi'e terkenal dengan karya agungnya 'Al Umm', mewarisi kekayaan pemikirannya yang amat luas  dan mendalam di bidang fiqh. Namun ada karya lain yang dihasilkan oleh Imam Syafi'e iaitu 'Musnad Riwayat Al Imam Ash Syafi'e', merupakan himpunan hadith Rasulullah SAW. Dari kitab hadith yang beliau susun ini ada beberapa perkara yang berbeza pendapat dengan kitab-kitab fiqahnya yang lain. Di dalamnya Imam Syafi'e ada berkata: "Apabila hadith itu sah, itulah mazhabku, dan buangkanlah perkataanku yang timbul dari ijtihadku."

 

Semoga buku ini bermanfaat bagi kita mendalami hadith-hadith Rasulullah SAW dan moga dapat memberikan sumbangan besar dalam mencungkil sumber pengetahuan agama Islam, insya Allah. 

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More