Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM40.00
Historia : Sejarah Perubatan Dalam Tamadun Islam
Price RM40.00
Product SKU 1494780955092
Brand Baytul Hikma
Size (L x W x H) 30 cm x 25 cm x 3 cm
Reward Points 40
Points Needed 8000
Availability 4
Quantity
Description

Historia: Sejarah Perubatan dalam Tamadun Islam - Kulit lembut

 

Pengarang: Dr. Ilman Razak

Penerbit: Baytul Hikma
ISBN: -
Tahun: Cetakan ketiga, 2023
Bil Muka surat: ix, 197
Berat:  315gram

 

Buku ini mempunyai tiga bahagian. Bahagian pertama merupakan pengenalan kepada kefahaman awal yang diperlukan sebelum dipanjangkan lagi inti perbincangan. Bagi memahami asal usul kepada pengamalan perubatan semasa gemilangnya tamadun Islam, seharusnya kita meninjau sejarah sebelumnya terdahulu. Agar kita tahu apakah yang baharu, apa pula yang diintegrasikan dan apakah yang dilarang penerusan amalannya.

 


Selanjutnya di dalam bahagian kedua, didatangkan pengenalan terhadap sejarah ilmu perubatan dalam peradaban Islam melalui tiga sudut; yang pertama melalui pengalaman perubatan dan erti kesihatan pada zaman Nabi ﷺ, keduanya melalui penelitian terhadap sumbangan tokoh fizishen tertentu dan yang terakhir adalah melalui peranan yang digerakkan oleh pemerintah dengan menelusuri sejarah pembinaan institusi perubatan yang bertanggungjawab di dalam memelihara kesihatan awam.

 


Dalam bahagian terakhir, dibawakan beberapa faktor yang pada hemat penulis merupakan sebab-sebab kepada kemerosotan tamadun dan ilmu pengetahuan di belahan dunia yang dipimpin oleh kaum Muslim mutakhir ini. Seterusnya disisipkan secara ringkas sejarah kelahiran perubatan moden yang berlaku di Barat tatkala malapnya sinaran penemuan sains tersebut di dunia Islam. 

 

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
Tags: historia
You Might Like These Too:More