Our website is facing technical glitch where you will find item with no price, weight or description. Contact us via whatsapp with books you would like to purchase and we will assist you.
Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM45.00
Nasihat Bagi Segala Raja-Raja
Price RM45.00
Product SKU 9789672422365
Brand Akademi Jawi Malaysia
Reward Points 45
Points Needed 9000
Availability Out Of Stock
Description
Highlight

Nasihat Bagi Segala Raja-Raja - kulit lembut

Pengarang: Tuan Haji Muhammad Tayyib  bin Mas'ud Al-Banjari
Kajian dan Suntingan: Prof. Muhammad Mustaqim Mohd Zarif
ISBN: 9789672422365
Bahasa: Melayu
Tahun: 2022
Muka surat: 246+xi
Berat:

 

Karya ini dikarang oleh Tuan Ḥāji Muḥammad Ṭayyib bin Mas‘ūd al-Banjarī atau Tuan Titi Gajah, seorang ‘ulama’ negeri Kedah, mufti, penasihat sultan dan guru yang mashhur pada abad ke-19 Masihi.

 

  • Judul penuhnya, Penjaga bagi Segala yang Lalai dan Naṣīḥat bagi Segala Raja-raja, mempersembahkan penulisan berbentuk nasihat yang bertujuan memberi pengajaran mengenai hal ehwal pentadbiran kerajaan dari sudut ketatanegaraan, melaksanakan ke‘adilan dan mencegah kezaliman menerusi kisah-kisah ringkas, tamthilan dan qiyasan tentang hukum-hakam.

 

  • Karya ini amat sesuai dibaca oleh para pemimpin dalam usaha membentuk keperibadian para pemerintah dan pembesar kerajaan yang berlandaskan Shara‘.

 

  • Istimewa tentang penerbitan ini ialah perumian yang dilakukan ke atas teks naskhah asal berserta nota kaki sebagai penjelasan ejaan atau istilah.

 

  • Prof. Dr. Muhammad Mustaqim bin Mohd Zarif ialah Profesor dalam bidang Pengajian Islam dan Manuskrip Melayu di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Beliau juga Merupakan Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Manuskrip Melayu, PNM (2020-2022) dan ahli The Islamic Manuscript Association (TIMA), United Kingdom.

 

Antara bukunya yang diterbitkan ialah Cerminan Orang Mukmin dan Peringatan kepada yang Lalai Syeikh Abdul Qadir Bukit Bayas (2018), Metode
Hadis Muhammad Haqqi al-Nazilli dalam Khazinah al-Asrar dan Pengaruhnya di Alam Melayu (2018) dan Peranan Lubab al-Hadith dalam Karya Hadis di Alam Melayu (2014).

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
What's in the box
You Might Like These Too:More