Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM98.00
Adab dan Peradaban: Karya Pengi'tirafan untuk Syed Muhammad Naquib al-Attas
Price RM98.00
Product SKU 9789671833336
Brand Ta'dib International
Reward Points 98
Points Needed 19600
Availability 2
Quantity
Description

Adab dan Peradaban: Karya Pengi'tirafan untuk Syed Muhammad Naquib al-Attas  - Kulit lembut


Pengarang: Mohd Zaidi Ismail, Wan Suhaimi Wan Abdullah (eds.)
Penerbit: Ta'dib International
ISBN: 9789671833336
Tahun: 2022
Bahasa: Melayu
Muka Surat: 722
Berat: 1500g

 

Karya Pengi'tirafan bertajuk Adab dan Peradaban ini merupakan hadiah kenang-kenangan untuk Tan Sri Professor Dr. Syed Muhammad Naquib al-Attas. Selain tepat merangkum Cita Ilmiah dan Intisari Pemikiran al-Attas, rangkaian dua perkataan tersebut -- Adab dan Peradaban -- juga menzahirkan sebaiknya keperibadian beliau.

 

Karya yang menghimpunkan pelbagai rencana ilmiah oleh 21 orang sarjana penyelidik dan ilmuwan ini dimulakan dengan Makalah 1 hingga 3 yang memberikan liputan menyeluruh terhadap sejarah dan sumbangan al-Attas termasuk, antara yang terpenting, Institut Antarabangsa Pemikiran dan tamadun Islam (ISTAC). Makalah 4 hingga 8 pula mengusahakan pemerihalan dan huraian terhadapa tema-tema utama Pemikiran al-Attas -- Ma'na Agama; Pendangan Alam; Akhlak dalam Kerangka Ketamadunan yang berasaskan Agama; Tasawwuf sebagai Metafizika Islam; dan Pendidikan sebagai Ta'dib -- Kesemuanya menjurus kepada penyediaan kerangka ilmiah untuk makalah-makalah berikutnya. Makalah 9 hingga 11 kemudiannya meninjau dan mengamati Cabaran dari Barat dan kesannya kepada Umat Islam, diikuti dengan Makalah 12 hingga 14 yang membahaskan tema ilmu dan pendidikan, khasnya pada peringkat pengajian tinggi. Makalah 15 dan selanjutnya menjelaskan rencana Pemikiran al-Attas berhubung dengan aneka bidang ilmu dan tema ilmiah: sains dan Falsafah sains; pengurusan dan pentadbiran; linguistik; kritikan sastera dan persuratan; sejarah dan pensejarahan; dan ekonomi.

 

Karya ini turut menampilkan semula 2 khat Basmalah al-Attas yang unik bersekali dengan penjelasan beliau yang padat berma'na perihal kedua-duanya.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More