Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM32.00
Alam Sekitar dan Pemeliharaannya dari Perspektif Islam
Price RM32.00
Product SKU 9789672158592
Brand ABIM
Reward Points 32
Points Needed 6400
Availability 4
Quantity
Description

Alam Sekitar dan Pemeliharaannya dari Perspektif Islam - Kulit lembut 


Pengarang: Dr. Ali Jumu'ah bin Muhammad bin 'Abdul Wahab
Penterjemah: Kumpulan Penterjemah Akademi Pemikiran Turath
ISBN: 9789672158592
Tahun: 2020
Penerbit: ABIM 
Bahasa: Melayu
Bil Muka surat: 156
Berat: 288 g

 

Manusia sebagai khalifah dibekalkan dengan akal yang sihat juga amanah untuk menjaga serta menyusun atur alam agar seluruh makhluk hidup aman damai mengikut sunnatullah yang ditetapkan Tuhan Rabb al-Jalil.

 

Melihat betapa perlunya satu himpunan iea tentang hubung kait antara Islam dan alam sekitar untuk dijadikan panduan dan renungan kepada setiap peringkat masyarakat, maka terbitlah karya agung ini yang disunting oleh Syakh 'Ali Jumu'ah. Beliau merupakan salah seorang sarjana Islam kontemporari yang amat berpengaruh pada masa kini. Beliau bukan sahaja terkenal sebagai seorang penulis profilik dalam bidang agama, malah turut dikenali sebagai tokoh yang konsisten dengan prinsip dan jati diri seorang Muslim. Shaykh 'Ali Jumu'ah merupakan salah seorang pemikir Islam dan dalam masa yang sama, beliau juga merupakan aktivis sosial yang turun sendiri ke lapangan untuk membantu umat merentas agama dari belenggu kehidupan, sama ada pada aspek sosial, alam sekitar, kemanusiaan, pendidikan dan lebih-lebih lagi pada aspek keagamaan.

 

Antologi Alam Sekitar dan Penjagaannya Menurut Perspektif Islam ini digarap dengan sangat baik oleh Prof.Dr. Shaykh 'Ali Jumu'ah supaya bersifat holistik dan utuh dalam memacu anjakan paradigma masyarakat dalam menjaga kelestarian alam sekitar juga memberi sumbangan ilmu menurut perspektif Islam.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More